Így dolgozunk

Megosztás

"A hős olyan valaki, aki megérzi a szabadsággal járó felelősséget."

Bob Dylan

Szabadság és felelősség. Ez a két alapérték, amit a Unify Lab vezetői minden lehetséges fórumon szeretnek hangsúlyozni. Bár maguk a szavak  mindenkinek ismerősen csengenek, szeretnénk elmondani, mit is jelentenek a mi viszonyaink között.

Mindnyájan szabadságra vágyunk, és egy munkahely óhatatlanul korlátozza ezt a szabadságot. A kérdés az, hogy ezt egy állandó kényszerként éljük meg, vagy tudatában vagyunk, hogy valaminek az érdekében lemondunk szabadságunk egy részéről.

A legtöbb munkahely egyfajta strukturált szabadságot valósít meg: kijelöli azokat a határokat, amiken belül a dolgozók szabadon mozoghatnak. Egy ilyen strukturált szabadság rendkívül fontos a nagyon jól szervezett munkát igénylő szoftverfejlesztő cég számára.

A Unify Lab az elmúlt évben áttért az agilis fejlesztési módszerre. Egyéb előnyei mellett úgy gondoltuk, ez a módszertan biztosítja számunkra leginkább a szabadság és felelősség ideális arányát.

Az agilis módszert illetően sok tévképzet, félreértés kering az emberek között. Az egyik az, hogy az így működő szervezetben mindenki maximálisan szabad lesz. Valójában a szabadság nagyobb felelősséggel és elszámoltathatósággal jár. Mindez ugyanakkor nem hat nyomasztóan, mert erősödik a tulajdonosi személet is.

Egy másik téves nézet szerint az egyes csapattagoknak kisebb a felelőssége, mivel a teamek közösen viselik a felelősséget a sikerekért és a kudarcokért is.  Valójában az egyes tagok továbbra is  felelősek az egyes feladatokért (amiknek a tulajdonosa valóban a team), ezen kívül pedig felelősek a feladatok alól esetleg kibújó csapattársaik felzárkóztatásáért.

Természetesen az agilis fejlesztési módszerek bevezetése sem mindig problémamentes. Eleinte a legtöbb csapatot boldoggá teszi az újdonság és a szabadság. Az első komolyabb kihívások jelentkezésekor a leggyakrabban a kanyarok kiegyenesítésével és a lehető legkényelmesebb megoldásokat alkalmazásával próbálkoznak. Ezekkel a megoldásokkal általában rosszabb eredményeket érnek el, mint az agilis fejlesztés bevezetése előtt.

Az új körülmények között erőből nem működnek a dolgok. A hagyományos szervezetekben megszokhattuk, hogy bizonyos helyzetben a „felsőbb erők” beavatkoznak, és megváltoztatják a dolgok folyását. Ez az alsóbb szinten levőket ugyan folyamatosan frusztrálja, ugyanakkor leveszi a felelősséget az alsóbb szinten dolgozók válláról. Az agilis szervezetben a hagyományos hierarchia megszűnése és a felelősség eloszlása mindenkinek az előnyére válik.

Nem igaz, hogy az agilis szervezetben nincsenek szabályok. (Ez anarchiához vezetne.) Kevesebb a szabály, viszont azokat szigorúan be kell tartani. Mivel ezeknek a szabályoknak egy része első pillantásra nem magától értetődő, gyakran nagy a kísértés a felrúgásukra.

Az agilis szervezetet az önszerveződés, és a hagyományos szervezetnél nagyobb szabadságfok jellemzi.  A különböző szintű vezetők feladata, hogy egyensúlyba hozzák ezt a szabadságot az elvárt eredményekkel.

Nálunk eddig működik a módszer. Gyere el egyik meetupunkra, ott többet is megtudhatsz róla!